Indicatoren op basis van  metingen luchtkwaliteit

·         Percentage dagen met goede luchtkwaliteit

·         Aantal dagen met te hoge fijn stof-concentratie

1.     Belang van de indicatoren

Luchtverontreiniging heeft een belangrijke impact op de volksgezondheid en de natuur. Aan de hand van de emissie van een aantal verontreinigde stoffen wordt een inzicht gegeven in de druk die ze veroorzaken op het leefmilieu.

2.     Opbouw van de indicator

a.         Berekeningsmethode

 

·         Percentage dagen met goede luchtkwaliteit

Om een beeld te krijgen van de algemene luchtkwaliteit ontwikkelde de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) de luchtkwaliteitsindex. Deze index aggregeert de concentraties van verschillende verontreinigende stoffen in de omgevingslucht tot één representatief cijfer tussen 1 en 10, waarbij 1 een uitstekende luchtkwaliteit voorstelt en 10 een slechte. De luchtkwaliteitsindex houdt rekening met de vervuiling van de omgevingslucht met ozon (O3), stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en fijn stof (PM10). Deze vier polluenten zijn voornamelijk afkomstig van menselijke activiteiten zoals verbranding, verwarming, industrie en verkeer.

 

De indicator ‘Percentage dagen met goede luchtkwaliteit’ geeft voor het meetstation in Gent-Centrum (R701, Baudelostraat) het percentage dagen aan met een goede tot uitstekende beoordeling van de luchtkwaliteit t.o.v. totaal aantal dagen.

 

·         Aantal dagen met te hoge fijn stof-concentratie

De Europese luchtkwaliteitsnormen zijn vastgelegd onder de vorm van streefwaarden, grenswaarden en alarmdrempels. Deze normen vormen geen scheidingslijn tussen het wel of niet optreden van gezondheidseffecten bij een individu. Gezondheidsschade is niet uitgesloten indien de normen niet overschreden worden en omgekeerd. Dit komt omdat het optreden van gezondheidseffecten niet alleen afhankelijk is van de concentraties maar ook van de gevoeligheid van de persoon in kwestie (gezondheidstoestand, levensstijl, etc.). Bij het overschrijden van de alarmdrempels zijn er echter acute risico’s voor de volksgezondheid en moeten er direct maatregelen getroffen worden.

 

Voor PM10 (fijn stof) gelden volgende grenswaarden:

 

 

In de indicator zijn het aantal dagen waarop de daggemiddelde PM10‐concentratie groter is dan 50 μg/m³ voor de meetstations in Gent opgenomen.

b.        Bron

brondata_luchtkwaliteit.htm  

3.     Beperkingen van de indicator

Er moet hier wel worden opgemerkt dat er in de luchtkwaliteitsindex geen rekening wordt gehouden met schadelijke roetfracties en dat de metingen afkomstig zijn van een locatie die representatief zouden moeten zijn. Kortom lokaal, op straatniveau, kan de luchtkwaliteit minder positief zijn.

4.     Contactpersoon indicator

Jeroen Mercy – Dienst Milieu en Klimaat

Jeroen.Mercy@stad.gent