Brondata: LOP GOK-cijfers (BO)

 

Naam

Leerlingen met thuistaal niet Nederlands in het gewoon basisonderwijs

Beschrijving databron

Het Lokaal Overlegplatform Gent Basisonderwijs (kortweg LOP Gent BaO) is één van de lokale overlegplatforms (LOPs) die sedert 1 januari 2003 op grond van het Gelijke Onderwijskansendecreet I opgericht werden. Het LOP verzamelt alle onderwijsverstrekkers uit de regio (meer bepaald: alle scholen en schoolbesturen voor gewoon en buitengewoon basisonderwijs op het grondgebied Gent) én een breed gamma van lokale organisaties die van zeer nabij geconfronteerd worden met (on)gelijke kansen binnen het onderwijs. Het LOP Gent BaO vervult verschillende opdrachten:

Het LOP probeert alle leerlingen gelijke kansen te bieden om te leren en zich te ontwikkelen. Tegelijkertijd tracht het LOP elke vorm van uitsluiting, discriminatie en sociale scheiding tegen te gaan.

Contact

LOP Gent Basisonderwijs
Voorzitter: Dr. Jean Pierre Verhaeghe
jphcv@yahoo.com
Deskundige: Joke Goetmaeckers
GSM : 0492 72 28 08
joke.goetmaeckers@ond.vlaanderen.be

Kostprijs

Gratis

Voorwaarden

Gegevens zijn vrij beschikbaar op de website van het LOP (www.lop.be)
Bronvermelding: Verhaeghe JP (2009)
LOP Gent BaO Evolutie in GOK-cijfers 2002 2005 2008 2009.

Vorm

Gegevens zijn enkel digitaal beschikbaar op de website www.lop.be

Uitwisselbaar

Gegevens zijn enkel digitaal beschikbaar op de website www.lop.be

Betrouwbaarheid

Gegevens zijn enkel digitaal beschikbaar op de website www.lop.be

Gegevensgebrek

Er is geen gegevensgebrek.

Actualiteit en updating

De periodiciteit is driejaarlijks. De laatste update betreft 2009.

Vergelijkbaarheid

Vergelijkbaarheid in tijd is mogelijk. Er zijn publicaties voor het jaar 2002, 2005, 2008 en 2009. Vanaf 2008 geldt er echter een licht andere definitie voor thuistaal niet-Nederlands. De thuistaal wordt als niet-Nederlands beschouwd als (1) in een gezin met twee leden (kind zelf niet meegerekend) het kind met geen van beide gezinsleden Nederlands spreekt of (2) in een gezin met drie leden (broers en zussen tellen als 1 lid) met maximum een gezinslid Nederlands gesproken wordt.
Vergelijkbaarheid in ruimte is mogelijk; oa met overige Vlaamse centrumsteden. Rapporten van verschillende LOP
s zijn ter beschikking op de website www.lop.be

Geldigheid of validiteit

De thuistaal van de leerling wordt gemeten aan de hand van het aantal gezinsleden en de taal dat deze leden met elkaar spreken. De taal is niet het Nederlands indien de leerling in het gezin met niemand of in een gezin met drie gezinsleden (de leerling niet meegerekend) met maximum één gezinslid het Nederlands spreekt. Verschillende broers en zussen worden steeds als één gezinslid beschouwd. De validiteit daalt naargelang het aantal broers of zussen stijgt aangezien deze steeds als 1 gezinslid worden beschouwd.