Brondata: Databank Hoger Onderwijs

 

Naam

Databank Hoger Onderwijs (DHO)

Beschrijving databron

Databank Hoger Onderwijs is een databestand opgemaakt om de financiering van het Hoger Onderwijs te optimaliseren. De student staat centraal (per student 1 ID, 1 lijn). Het bestand betreft situatie op 15/12 van een jaar. Het bestand omvat dan alle ingeschrevenen in een opleiding aan een hogeronderwijsinstelling gevestigd in Gent van het voorafgaand academiejaar. Let op: sommige Gentse hogeronderwijsinstellingen hebben eveneens campussen buiten Gent (Sint-Niklaas, Aalst,). Met uitzondering van de campussen in Merelbeke en Melle zijn deze niet mee opgenomen in het bestand.

Contact

Vlaamse Gemeenschap

Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen

Afdeling Hoger Onderwijs

Gegevensbeheer/ DTO hoger onderwijs

hogeronderwijs@vlaanderen.be

Kostprijs

Gratis

Voorwaarden

De databank Hoger Onderwijs is op aanvraag verkrijgbaar. Databank kan enkel worden gebruikt voor een welomschreven onderzoek. Enkel gegevens op geaggregeerd niveau mogen worden gepubliceerd.

Vorm

Excel

Uitwisselbaar

Niet uitwisselbaar

Betrouwbaarheid

Zowel wat betreft precisie als op vlak van nauwkeurigheid zijn de brondata in orde. Het betreft een administratieve databron.

Gegevensgebrek

Alle studenten in diplomacontract worden geregistreerd. Ieder student die een opleiding wil volgen aan een hoger onderwijsinstelling moet zich inschrijven en inschrijvingsgeld betalen.

Actualiteit en updating

De vooropgestelde periodiciteit is jaarlijks. De laatst gepubliceerde cijfers dateren van het academiejaar 2009-2010. De volgende publicatie wordt verwacht voor het academiejaar 2010-2011.

Vergelijkbaarheid

Vergelijkbaarheid in de tijd is mogelijk. Stad Gent heeft dit bestand voor het academiejaar 2007-2008; 2008-2009; 2009-2010. Er wordt voorzien om jaarlijks het databestand op te vragen. Vergelijkbaarheid met andere gemeente of hogere besturen is mogelijk indien eenzelfde methodologie wordt toegepast. Tot nog toe zijn geen gelijkaardige studies doorgevoerd.

Geldigheid of validiteit

Validiteit is hoog, er wordt gemeten wat we willen meten wat betreft het aantal studenten en studierichtingen. Voor gegevens aangaande domicilie-adres is tot academiejaar 2010-2011 gewerkt met het domcilieadres van de student situatie secundair onderwijs. Het Agentschap Hoger Onderwijs geeft mee dat er voor domicilie-adres een foutenmarge is van 10 à 15 %. De foutenmarge op gemeente niveau zal aanzienlijk lager zijn. Uit de studie Gent in cijfers (2008) : Verhuisbewegingen naar , uit en binnen Gent, blijkt dat 43% van de migratiebewegingen in 2006 binnen de stadsgrenzen plaatsvonden. Overige percentages kwamen van buiten Gent naar Gent of vanuit Gent naar buiten Gent. Daarenboven, studerende kinderen verhuizen mee met hun ouders. Deze laatste bevinden zich in een leeftijdscategorie met een laag verhuisgedrag.